Hoe bepaal ik de vraagprijs van mijn woning?
Het verkopen van je huis brengt de nodige spanning met zich mee. Maar om echt succes te behalen, is er één geheim ingrediënt dat alles bepaalt: de juiste prijs.
En of je woning snel verkocht wordt, staat of valt met een realistische vraagprijs. Is de prijs te hoog, dan riskeer je dat je woning lang te koop staat. Is je prijs te laag, dan heb je kansen laten liggen.
In deze blog geef ik je tips rond (onafhankelijke) schatters, het vergelijken van online zoekertjes en het gebruik van enkele online schattingtools om een idee te krijgen van de vraagprijs. Want laten we eerlijk zijn, niemand wil een woning die te lang op de markt blijft hangen, toch?
Wanneer mensen een nieuwe woning willen kopen, is hun eerste gedachte meestal: “Is het wel de prijs waard?”
Factoren die de prijs van een woning kunnen bepalen
- Locatie, locatie locatie! Voor een rijhuis in Gent zijn de mensen bereid een stuk meer geld te betalen dan voor een gelijkaardig huis in een minder populaire stad.
- Totale en bewoonbare oppervlakte
- Type woning: Huis of appartement?
- Aantal gevels: Rijhuis? Halfopen? Alleenstaand?
- Aantal slaapkamers? Aantal badkamers?
- Nieuwbouw of te renoveren?
- Energiezuinigheid: een hoge EPC score kan de prijs naar benden duwen
- Is er een tuin?
- Is er een garage? Is er een uitweg?
- Mooi uitzicht?
- Is er veel vraag naar dit soort woningen?
- Extra’s zoals zonnepanelen of een zwembad?
Een juiste prijs met een (onafhankelijke) schatter
- Om een idee te krijgen van de vraagprijs kan je een schatter laten langskomen. Dergelijke schattingen bieden immokantoren meestal gratis aan hou er wel rekening mee dat de schatting per vastgoedmakelaar sterk kan verschillen.
- Sommige makelaars berekenen de prijs zeer diepgaand met een correcte en realistische prijs als resultaat. Maar er zijn er ook die een hogere prijs beloven om je zo ‘binnen te halen’ om met hen te verkopen.
- Wanneer je zelf je woning verkoopt, kies je bij voorkeur voor een onafhankelijke schatter. Iemand die niet aan een vastgoedkantoor gebonden is en er dus geen baat bij heeft dat jouw prijs hoger of lager ligt. Vaak kan je voor een schatting ook bij je notaris terecht. Bekijk hier een overzicht van de door de Vlaamse Belastingdienst erkende schatters-experten.
Vergelijk prijzen online
Combineer de onafhankelijke schatting met online opzoekwerk. Check op zoekertjessites zoals Immoweb, Zimmo, …. De prijzen van gelijkaardige woningen in jouw buurt. Zo krijg je een idee van de grootteorde. De grootste prijsbepaler is nog altijd de locatie. Staar je dus niet blind op de vraagprijzen van gelijkaardige huizen in een andere regio.
Waarom is een realistische vraagprijs belangrijk?
Wanneer je vanaf het begin je huis aan een faire prijs in de markt zet, is de kans op een vlotte verkoop het hoogst. Het heeft weinig zin om eerst te ‘proberen’ aan 50.000 euro meer, want zo wek je frustratie op, verklein je de kans op bezoekaanvragen en riskeer je dat jouw woning ‘verbrand’ geraakt.
Hoe langer je huis te koop staat, hoe meer mensen argwaan krijgen en denken dat er iets niet pluis is met de woning.